Menu
Pielęgnacja

Retinol – co to za substancja? Poznaj najaktywniejszą formę witaminy A

Retinol – pochodna witaminy A

Retinol jest obecnie jedną z najchętniej wykorzystywanych substancji kosmetycznych. Ceniony jest za biologiczną czystość swojej formy i szerokie spektrum działania. Pokochają go zwłaszcza kobiety z cerą dojrzałą oraz problemową, które poszukują magicznych sposobów na zatrzymanie młodości i przywrócenie skórze zdrowego wyglądu.

Kosmetyki z retinolem wciąż biją rekordy popularności – sięga po nie coraz więcej osób, co spowodowane jest wzrostem świadomości w kwestiach pielęgnacyjnych. Chcąc dostarczyć swojej skórze najlepszych składników i substancji, dokładnie analizujemy etykiety produktów i poszukujemy komponentów, które charakteryzują się nie tyle wysoką jakością, co przede wszystkim skutecznością.

Retinol – co to? Poznaj jego fenomen

Retinol to nic innego, jak pochodna witaminy A, jednak w najaktywniejszej formie i najczystszej postaci. Kojarzony jest przede wszystkim z właściwościami przeciwstarzeniowymi, odmładzającymi, rozjaśniającymi oraz wygładzającymi, jednak tak naprawdę również w wielu innych aspektach ma zbawienny wpływ na kondycję naszej cery.

Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin, a co za tym idzie, także najlepiej i najwnikliwiej przebadanych. Należy do grupy witamin młodości, zwłaszcza z uwagi na to, że doskonale niweluje widoczność oznak starzenia się skóry, przywracając jej młodzieńczą elastyczność oraz promienność.

Retinoidy, czyli związki chemiczne, które swoim działaniem są bardzo podobne do działania witaminy A, od dawna stosowane są w pielęgnacji, ale także dermatologicznym leczeniu skóry. Działają wielokierunkowo i wielopłaszczyznowo. Retinol można stosować na skórę twarzy, dekoltu oraz całego ciała.

Choć nasz organizm samodzielnie wytwarza witaminę A z beta-karotenu, to wraz z wiekiem proces ten traci na sile, a ilość witaminy A staje się niewystarczająca. Wówczas skóra staje się cieńsza, bardziej sucha oraz zwiotczała. Pojawiają się również zmarszczki. Retinol stosowany z kosmetykach staje się więc sekretnym składnikiem, który znakomicie stymuluje odnowę komórek i przywraca skórze elastyczność oraz jędrność.

Retinol w kosmetykach występuje w wielu formach. Może to być retinal, kwas retinowy, octan retinoli czy też propian retinylu. Najbardziej pożądany jest jednak retinol, czyli czysta witamina A, która w kosmetyku, kremie czy serum, musi występować w odpowiednim stężeniu (zwykle do 1%). Tylko wtedy kuracja retinolem przyniesie satysfakcjonujące efekty.

Retinol w kosmetykach

Retinol – działanie. Właściwości magicznej substancji

Retinol utożsamiany jest z wysoką skutecznością działania, a przy tym bezpieczeństwem stosowania. W organizmie odpowiedzialny jest za regulację wzrostu, ma wpływ na proces widzenia o zmroku, czy też hamuje wydzielanie TSH. Wykorzystywany jest chociażby z leczeniu przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, okulistyce, czy też w leczeniu chorób skóry, m. in. trądziku i łuszczycy.

Retinol znajduje również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kremy, serum, maseczki czy toniki z retinolem są bardzo popularne wśród zwolenniczek świadomej pielęgnacji. Przede wszystkim przypisywane mu są właściwości odmładzające oraz rewitalizujące i regenerujące. Witamina A w kosmetykach zalecana jest osobom z cerą dojrzałą, a także problemową, trądzikową, skłonną do przebarwień.

Pochodna witaminy A ceniona jest przede wszystkim za działanie przeciwstarzeniowe. Regularne stosowanie kosmetyków z retinolem spowoduje, że skóra będzie wyglądać zdecydowanie młodziej. Retinol, działając w wierzchnich warstwach naskórka, znakomicie złuszcza i usuwa zrogowaciałą warstwę naskórka. Z kolei w głębszych partiach, ma wpływ na zwiększenie produkcji elastyny oraz kolagenu, zwiększenie liczby fibroblastów, a także wzmocnienie żywej warstwy skóry. W efekcie zmarszczki są wypełnione, a drobne linie spłycone. Cera odzyskuje blask, energię i młodzieńczy wygląd.

Retinol uwielbiany jest nie tylko za swoje działanie przeciwzmarszczkowe. Ma bardzo duży udział w procesie odnowy naskórka, zmniejsza ilość melaniny, redukuje przebarwienia oraz poprawia i wyrównuje koloryt cery. Kosmetyki z retinolem polecane są także osobom z cerą problemową – nie tylko z przebarwieniami, ale również podatnej na zmiany trądzikowe. Substancja ta znakomicie ogranicza przetłuszczanie się skóry i zmniejsza produkcję łoju, a w efekcie przeciwdziała tworzeniu się wyprysków, zaskórników oraz innym zmianom skórnym. Więcej na ten temat tutaj: https://ktomalek.pl/blog/retinol-kiedy-i-jak-go-stosowac/w-1216

Retinol w kosmetykach. Z pewnością pokochasz tę substancję

Retinol w kosmetykach nie jest już niczym nowym, ale z pewnością nieustannie zyskuje na znaczeniu. Ta pochodna witaminy A działa wielokierunkowo, co szczególnie doceniają kobiety, które marzą o młodej, aksamitnie gładkiej i przede wszystkim zdrowej cerze.

Retinol jest bardzo popularną substancją wykorzystywaną w leczeniu problemów skórnych: zmian trądzikowych, przebarwień, uszkodzeń naskórka. Nie mniejsze znaczenie odgrywa przy korygowaniu i spłycaniu zmarszczek.

Substancja wnika do głębokich warstw skóry i przyśpiesza proces odnowy naskórka, stymulując i przyśpieszając wzrost nowych komórek. W efekcie znikają zmarszczki, drobne linie i blizny, przebarwienia, nierówności oraz trądzik. Skóra staje się miękka, elastyczna i napięta. I – co najważniejsze – kosmetyki z retinolem mogą być stosowane przez każdego, bez względu na rodzaj cery.

Retinol z pewnością jest magiczną substancją, za którą nasza uroda odwdzięczy się bardzo szybko. Jestem bardzo ciekawa, czy wykorzystujecie ten składnik w codziennej pielęgnacji? Jeśli tak, dajcie znać w komentarzach!

Brak Komentarzy

    Zostaw Odpowiedź