}

piątek, 17 kwietnia 2015

Organique, Olej kokosowy

Olej kokosowy bezcenny jest zdrowia i dla urody. Korzystnie wpływa na cerę, skórę ciała, paznokcie
i włosy, o których dłużej będzie mowa.  Sam w sobie kokos to niezwykły owoc, jeden z
najcenniejszych darów matki natury a olej kokosowy to olej piękności ;)



"Organiczny olej z Ecocertem otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno miąższu świeżych orzechów palmy 
kokosowej (w Azji nazywanej „drzewem życia”). Zawiera mieszaninę cennych kwasów tłuszczowych, 
witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz kwas foliowy, wapń, fosfor, cynk i żelazo. Ze względu na 
swój bogaty skład jest nieocenionym eco kosmetykiem do pielęgnacji twarzy, ciała, dłoni, paznokci 
oraz włosów, rekomendowany również dla cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień. Olej doskonale 
nawilża, regeneruje, koi, zapobiega pierzchnięciu skóry, zmiękcza i spowalnia procesy starzenia. 
Polecany jest do codziennego stosowania, po kąpieli, opalaniu, również jako baza do odżywczego 
masażu. Aksamitna konsystencja i naturalny zapach kokosa uprzyjemniają stosowanie kosmetyku"



Olej kokosowy można stosować na 100 jeśli nie więcej sposób. Naturalną kwestią jest nawilżanie
skóry całego ciała (wrażliwej, suchej, atopowej, tłustej, mieszanej czy problemowej) a także włosów.
  Sam w sobie jest świetnym kremem nawilżającym a nawet podobno przeciwzmarszczkowym.  
Leczy przebarwienia, podrażnienia, wypryski i inne problemy skórne oraz choroby większej wagi, 
o których nie będę się rozwodzić. Jest także uniwersalnym kosmetykiem do ciała, zwłaszcza do skóry
szorstkiej czy popękanej, goi rany. Działa odżywczo na naskórek, regeneruje go, przywraca miękkość
 i elastyczność. Można się w nim kąpać (właściwości pianotwórze), namaszczać, masować, zmywać
 makijaż, stosować jako dezodorant (działanie bakteriobójcze) a wreszcie używać do olejowania.
 
 

Ten aspekt - nazwijmy go włosowym -  mnie osobiście najbardziej zainteresował a o niezwykłych 
właściwościach oleju kokosowego przekonałam się na własnych włosach. W ich pielęgnacji 
używałam dotąd oleju arganowego KLIK, który przetarł szlaki w mojej przygodzie z olejami oraz 
oleju z czarnuszki KLIK - ten nawet zażywałam doustnie borykając się z nadmiernym włosów 
wypadaniem. Kokosowy olej jest równie dobry a dużo tańszy niż złoty olej arganowy i często ta 
właśnie przesłanka decyduje o jego zakupie. Olej kokosowy ze względu na swoją niską masę 
cząstkową posiada zdolność wnikania w głąb włosa, dzięki czemu zapobiega utracie protein. 

 



Ponadto odbudowuje on strukturę włosów, zamyka łuski, włosy stają się miękkie, lśniące i mocne. 
Używany jest przeze mnie różnorako, na same końcówki (zapobiega ich rozdwajaniu), tuż po 
umyciu, na całą długość włosów - na jakąś godzinkę, (dodatkowo można zabezpieczyć gorącym
kompresem) a także wcierany w skórę głowy (pobudza krążenie krwi, stymuluje porost włosów, 
wzmacnia cebulki). Z rozwagą dozowany i solidnie zmyty szamponem oczyszczającym nie przeciąży
 włosów a wręcz odwrotnie, doda im miękkości, włosy będą sypie i gładkie. Moje włosy nie są teraz
 także tak oporne na układanie, łatwo poddają się szczotce a sam olej może być traktowany jako
 wosk do stylizacji, zwłaszcza przy krótkich fryzurkach. Olej kokosowy jest także pomocny w walce
 z łupieżem, wszami i egzemą skóry głowy - tu się jednak nie wypowiem bo nie mam i nie miałam ;)
Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju koksowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. By pozbyć się krost,  można wcierać olej w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10.
Z kolei na łamach "Journal of Cosmetic Science" specjaliści przekonują, że olej kokosowy wywiera korzystny wpływ także na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa.
Olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby. W związku z tym można na jego bazie przyrządzić pastę do zębów. Wystarczy połączyć go z sodą oczyszczoną, sproszkowanymi skorupkami jaj (dla optymalnej proporcji wapnia-magnezu), ksylitolem i olejkami eterycznymi, takimi jak mięta czy cynamon.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.ht



Konsystencja tego białego oleju jest stężała, dlatego sprzedaje się go w słoiczkach a nie butelkach.
 Pod wpływem ciepła rozpuszcza się szybko, po skórze sunie jak masełko, ale co ważne nie jełczeje
 można więc go śmiało używać do opalania ciała (naturalny filtr ochrony). Na powierzchni skóry czy 
włosów tworzy delikatny film, podobnie jak oliwki. Jego receptura to 100 procent olejku w oleju :)
Szczerze mówiąc, nie  przepadałam dotąd za kokosowymi kosmetykami - ich zapach był tak
 chemiczny, że odrzucał aniżeli zachęcał do wypróbowania. Ten ma wyjątkowo apetyczny zapach, 
wygląd i smak - nierafinowany olej kokosowy, tłoczony na zimno możemy również kosztować - 
używany jest głównie do smażenia czy pieczenia (ma wyższą temperaturę spalania niż oliwa). 
Ta informacja to już na deser tego posta, ale nie mogłam się powstrzymać i narobić Wam ochoty.




 

Olej kokosowy to wyśmienity kosmetyk. Moje obawy, że oleje obciążają włosy, zwłaszcza jak moje cienkie jak
 u dziecka, zostały raz na zawsze rozwiane. Do wyboru mniejszy lub większy, cena: 42 zł/100 ml KLIK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszystkie pytania odpowiem pod danym postem.
P.S. Spam i autoreklama będą usuwane!!!