}

niedziela, 21 sierpnia 2011

MINESTRONE CZYLI ZUPA NIC

Jak to przy niedzieli ( nie przy nadziei! ;)) zawsze staram się coś ugotować. Przywiozłam ostatnio z działki warzywka, porobiłam przeciery i tak oto dziś zapraszam Was na pyszną „zupkę nic” ;)


Minestrone - nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Jest również podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna - ja użyłam przecieru z pomidorów.



Oto co potrzebujemy:
  • Kostkę rosołową (wszystkie składniki w zależności od ilości)
  • Przecier pomidorowy, mogą być też pomidory z puszki
  • Warzywka wg. uznania np. por, marchewka, natka
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka
  • Ryż, makaron lub inny wypełniacz ;)

Jak robimy:
Do przecieru dolewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową, umyte i pokrojone warzywka, gotujemy na małym ogniu do miękości jarzyn. Ilość wody jest sprawą indywidualną, przyprawy również, zupka powinna być jednak lekko pikantna. Podajemy np. z ryżem, przyprószamy zieleniną (ja wolę zielone w środku). I gotowe! Smaczne, proste, tanie i szybkie danie :P Smacznego!

P.S. Pamiętam jak kiedyś zamówiłam tą zupkę na obiad w pracy i myślałam, że się p*** ;) Pozdrawiam, M.

4 komentarze:

  1. aż się głodna zrobiłam. a przy okazji:
    Zapraszam do zabawy: TAG - 10 pytań kosmetycznych, zostałaś oTagowana na moim blogu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam warzywa w każdej postaci!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też taką robię ;D Tylko kupuje gotowy przecier, a do środka ładuje pietruszke, seler naciowy, włoszczyzne i fasole czerwoną :D pyszota XD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszystkie pytania odpowiem pod danym postem.
P.S. Spam i autoreklama będą usuwane!!!